16-17/02/2017 - Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: ''ΛOYITZI ΠΙΡΑΝΤΕΛΟ. ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ. Aνάγνωση. Γραφή. Διακείμενο''

  • Posted on: 21 October 2018
  • By: zosi

Το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και
το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
Κατεύθυνση ‘Μετάφραση Επικοινωνία και Εκδοτικός χώρος’
του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
της Φιλοσοφικής Σχολής
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

διοργανώνoυν
Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα:
ΛOYITZI ΠΙΡΑΝΤΕΛΟ. ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
Aνάγνωση. Γραφή. Διακείμενο
LUIGI PIRANDELLO. I LIBRI PROPRI E DEGLI ALTRI
Lettura. Scrittura. Intertesto

Θεσσαλονίκη, κτίριο KΕΔΕΑ (Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων Α.Π.Θ.)

16-17 Φεβρουαρίου 2017

Προεγγραφές στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου
Εγγραφές 9.30-10.00 π.μ.
Έναρξη εργασιών του Συνεδρίου 10.00 π.μ.

Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων από τη γέννηση του ιταλού συγγραφέα (1867-2017) σε συνεργασία με το Κέντρο Πιραντελικών Σπουδών / Europäisches Pirandello Zentrum του Μονάχου και το Πανεπιστήμιο ‘Tor Vergata’ της Ρώμης. Εντάσσεται σε έναν κύκλο συνεδρίων και εκδηλώσεων που πραγματοποιείται σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι να παρουσιάσει στην ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα το έργο ενός από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, του Λουίτζι Πιραντέλο και να προβάλει την επιστημονική έρευνα που εκτείνεται σε ανεξερεύνητες μέχρι τώρα πτυχές  του πεζογραφικού, του ποιητικού και του θεατρικού έργου του. Να παρουσιάσει τη σχέση των βιβλίων του συγγραφέα με τα βιβλία των άλλων, τα βιβλία που συνέγραψαν μελετητές, σύγχρονοι και νεότεροι συγγραφείς, σε διάφορες όψεις της ανάγνωσης, της συγγραφής και του διακειμένου.
Παίρνουν μέρος με εισηγήσεις 30 μελετητές και καθηγητές ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων που θα παρουσιάσουν τους προβληματισμούς και την έρευνά τους σχετικά με το θέμα του Συνεδρίου.
Απευθύνεται σε μελετητές, σε καθηγητές, σε φοιτητές, καθώς και σ’ ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για την ιταλική λογοτεχνία και συγκεκριμένα για το έργο του δραματουργού Λουίτζι Πιραντέλο.

Η έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί τη Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου και ώρα 10.00 και θα πλαισιωθεί με μουσική εισαγωγή με το τραγούδι Mal di luna (μουσική Nicola Piovani). Eρμηνεία: Χρύσα Δημητριάδου (τραγούδι), Λέανδρος Μεγακλής (βιολί), Βασίλης Καραχάλιος (κιθάρα).
Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι ακόλουθες εκθέσεις που θα λειτουργήσουν παράλληλα με το Συνέδριο:
1.  I PIRANDELLO έκθεση φωτογραφικών τεκμηρίων για τη ζωή και το έργο του Πιραντέλο (επιμέλεια Sarah Zappulla Muscarà και Εnzo Zappulla)
2.  AΚΡΑΓΑΣ φωτογραφίες από τη γενέτειρα πόλη του ιταλού συγγραφέα (επιμέλεια Ζώζη Ζωγραφίδου και Pedro Luis Ladrón de Guevara)
3.  Ο Πιραντέλο στην Ελλάδα έκθεση βιβλίου (επιμέλεια Ζώζη Ζωγραφίδου) που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ, τη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου                  Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος καθώς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους)
4.  ‘Mal di luna’ - ‘Giara’ Οι φοιτητές που παρακολούθησαν τα μαθήματα Μετάφρασης ιταλικής λογοτεχνίας του χειμερινού εξαμήνου 2016-2017 του Προπτυχιακού Κύκλου Σπουδών και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της κατεύθυνσης ‘Μετάφραση Eπικοινωνία και Eκδοτικός χώρος’      εκθέτουν τη συλλογική δουλειά τους για τα διηγήματα του Λουίτζι Πιραντέλο ‘Mal di luna’ και ‘Giara’.
Η γλώσσα του Συνεδρίου είναι η ιταλική.  Οι εργασίες του Συνεδρίου είναι ανοιχτές για το κοινό και υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης βεβαίωσης παρακολούθησης.

Επιστημονική Υπεύθυνη του Συνεδρίου:  Ζώζη Ζωγραφίδου (Καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.)

Δελτίο τύπου

Πρόσκληση

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Αφίσα Συνεδρίου

Αφίσα Έκθεσης Φωτογραφίας ΑΚΡΑΓΑΣ

Αφίσα Έκθεσης Φωτογραφίας I Pirandello