Συνεδριάσεις - Αποφάσεις - Ψηφίσματα

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ψήφισμα για το θάνατο της Αναστασίας-Χαρίκλειας Χριστοδούλου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας εκφράζει τη βαθιά οδύνη των μελών του για την αδόκητη απώλεια της πολυαγαπημένης και λαμπρής συναδέλφου, Αναστασίας-Χαρίκλειας Χριστοδούλου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας, η οποία με το ήθος, την ευγένεια και την εργατικότητά της συνεισέφερε σημαντικά στην επίτευξη των στόχων του Τμήματος και 

Ψηφίζει

- να εκφραστούν τα ειλικρινή συλλυπητήρια και η συμπαράσταση στην οικογένεια της

- να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη της

- να παραστούν μέλη του Τμήματος στην εξόδιο ακολουθία

- να δημοσιευθεί το σχετικό ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Τμήματος

Η Πρόεδρος του Τμήματος, Ζώζη Ζωγραφίδου,  Καθηγήτρια 

-----------------

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ψήφισμα για το θάνατο του Piero Floriani, Επίτιμου Διδάκτορα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. 

Ο Piero Floriani διετέλεσε τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πίζας και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πίζας και Δήμαρχος της ίδιας πόλης. Από το 1999 έως το 2002 ήταν εκπρόσωπος της Opera Primaziale Pisana και είχε ενεργό συμμετοχή στις πολιτιστικές και πνευματικές δραστηριότητες της πόλης. Διηύθυνε μαζί με άλλους καθηγητές του Πανεπιστημίου της Πίζας τη λογοτεχνική επιθεώρηση «Nuova Rivista di Letteratura Ιtaliana» και ήταν μέλος της Accademia Sperelliana του Γκούμπιο. Το 2007 του απονεμήθηκε το ακαδημαϊκό παράσημο του Ordine del Cherubino του Πανεπιστημίου της Πίζας για την προσφορά του στον επιστημονικό και ακαδημαϊκό χώρο καθώς και για τη θετική συμβολή του στη ζωή και στην εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου. Έχει δημοσιεύσει μελέτες που αφορούν στην ιταλική λογοτεχνία της αναγέννησης καθώς επίσης και δοκίμια για το έργο των Ariosto, Bembo, Machiavelli, Tasso, Manzoni και άλλων λογοτεχνών. Ασχολήθηκε επίσης με την επίδραση κλασσικών ιταλών ποιητών και πεζογράφων στις ευρωπαϊκές λογοτεχνίες.

Το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ύστερα από την αναγγελία του θανάτου του Piero Floriani, ο οποίος τιμήθηκε το 2009 με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος, για την προσφορά του στις ανθρωπιστικές σπουδές, εκφράζει τη βαθειά του λύπη για την απώλειά του και 

Ψ η φ ί ζ ε ι :
-Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του
-Να δημοσιευθεί το σχετικό ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Τμήματος

Η Πρόεδρος του Τμήματος, Ζώζη Ζωγραφίδου,  Καθηγήτρια 

-----------------

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ψήφισμα για το θάνατο του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Vittorio Taviani Επίτιμου Διδάκτορα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. 
Το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ύστερα από την αναγγελία του θανάτου του επιφανούς Ιταλού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Vittorio Taviani, ο οποίος τιμήθηκε με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος, για την προσφορά του στις τέχνες, τον πολιτισμό και τον κινηματογράφο, εκφράζει τη βαθειά του λύπη για την απώλειά του και Ψ η φ ί ζ ε ι :
-Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του
-Να δημοσιευθεί το σχετικό ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Τμήματος

Η Πρόεδρος του Τμήματος, Ζώζη Ζωγραφίδου,  Καθηγήτρια 

-----------------

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκε το θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή Γλωσσολογίας του Τμήματος Ευάγγελου Φώτιου Πετρούνια, διατελέσαντα Προέδρου του Τμήματος, διακεκριμένου επιστήμονα, εκλεκτού συναδέλφου και λαμπρού Πανεπιστημιακού Δάσκαλου.

Ο Ευάγγελος Πετρούνιας σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, κλασική φιλολογία και γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Tübingen της Γερμανίας, γλωσσολογία και γλωσσοδιδακτική στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνιας. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο τουTübingen.

Δίδαξε ως λέκτορας, επίκουρος καθηγητής, και ειδικός επιστήμονας αρχαία, βυζαντινή, και νεοελληνική γλώσσα και φιλολογία, γλωσσολογία, και γλωσσοδιδακτική στα Πανεπιστήμια του Tübingen της Γερμανίας και του UCLA της Καλιφόρνιας. Υπηρέτησε ως τακτικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών "Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη" του ΑΠΘ, δίδαξε στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διετέλεσε καθηγητής ελληνικής και αντιπαραθετικής γλωσσολογίας στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Ευάγγελος Πετρούνιας συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους έλληνες γλωσσολόγους που συνεισέφεραν στην Ιστορία της ελληνικής γλώσσας και το πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο τιμά την επιστήμη και το Πανεπιστήμιό μας.

Τιμώντας την προσφορά και τη μνήμη του, το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ψηφίζει να εκφραστούν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και να αναρτηθεί το ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

-----------------

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ψήφισμα του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της ΦΛΣ του ΑΠΘ για το θάνατο του Επίτιμου Διδάκτορα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Κάρολου Τσίζεκ. Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του εκλεκτού και διακεκριμένου συναδέλφου, Επίτιμου Διδάκτορα  του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Κάρολου Τσίζεκ. Η συνεισφορά του εκλιπόντος στο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, στη Μετάφραση αλλά και την Φιλολογική, Λογοτεχνική και Εικαστική Ιστορία της Θεσσαλονίκης, υπήρξε ανεκτίμητη. 

Η Πρόεδρος του Τμήματος, Κωνσταντίνα Γερασίμου Ευαγγέλου

-----------------

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε έκτακτη συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε σήμερα 26.03.2012, ύστερα από την αναγγελία του θανάτου του επιφανούς ιταλού συγγραφέα, καθηγητή και διανοούμενου Antonio Tabucchi, επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος εκφράζει τη βαθειά του λύπη για την απώλειά του και ψηφίζει να εκφραστούν τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και να δημοσιευθεί το σχετικό ψήφισμα στον ημερήσιο τύπο.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος, Φοίβος Βασίλειος Γκικόπουλος