Εκδόσεις Μελών Τμήματος

 

Δημοσίευση ομαδικής μετάφρασης των προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο περιοδικό Χάρτης

 

Κείμενο: Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 15 του λογοτεχνικού περιοδικού Χάρτης η ομαδική μετάφραση των προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του διηγήματος του Ισπανού συγγραφέα Όσκαρ Σιπάν "Εφικτοί έρωτες". Η παρούσα ομαδική μετάφραση είναι προϊόν του Μαθήματος "Μεταφρασεολογία και Μετάφραση κειμένων Ισπανόφωνης Λογοτεχνίας στην ελληνική" που δίδαξε, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019/20, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Συμμετείχαν οι φοιτήτριες και φοιτητές: Βάλια Εμμανουηλίδου, Σοφία Ζουρνατζή, Ελένη Ιορδανίδου, Παντελής Κουτσιανάς, Χάρης Μαυρίδης, Δέσποινα Πασσαλή, Ερίνα Ράπι, Σοφία Χατζησάββα, Nordin Halifi Morales, Natalia Velasco.

 (https://www.hartismag.gr/hartis-15/metafrash/oi-efiktoi-erwtes)  

 

________________________________________________________________________________

 

H έκδοση μιας Ανθολογίας

 

Στις 23 Απριλίου 2020 κυκλοφόρησε στην Ισπανία, από τον εκδοτικό οίκο EDA Libros, η ανθολογία σύγχρονου ελληνικού μικροδιηγήματος, Ρroyecto GreQueríasAntología del minicuento griego contemporáneo (εξώφυλλο: Δημήτρης Χαντζόπουλος). O εν λόγω τόμος, η έκδοση του οποίου χρηματοδοτήθηκε από το ΠΜΣ του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, αποτελεί την πιο εκτενή παρουσίαση της σύγχρονης ελληνικής μικρομυθοπλασίας που έχει γίνει στο εξωτερικό μέχρι σήμερα: 78 μικροδιηγήματα από ισάριθμους συγγραφείς (Βαλτινός, Κουγιουμτζή, Σκαμπαρδώνης κ.ά), με εισαγωγή για την ιστορία της ελληνικής μικρομυθοπλασίας, επίμετρο για τη μεταφραστική διαδικασία και βιογραφικά σημειώματα όλων των συντελεστών. Δημιουργοί της ανθολογίας είναι ο καθηγητής του Τμήματος και μεταφραστής, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και ο φιλολόγος και μεταφραστής Εδουάρδο Λουθένα. Η μετάφραση και των 78 μικροδιηγημάτων είναι ομαδική, προϊόν εργαστηρίων λογοτεχνικής μετάφρασης που διοργανώθηκαν, κατά την τελευταία πενταετία, από τους ανθολόγους στο ΑΠΘ, στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγας, στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και στο κέντρο Ισπανικής, Πορτογαλικής και Καταλανικής γλώσσας, Abanico.

            Η Ανθολογία, κορονοϊού επιτρέποντος, θα παρουσιαστεί, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας, στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ ΛΕΑ (Στοά του Βιβλίου, 29 Σεπτεμβρίου 2020, στις 19.00)  [https://lea-festival.com/book-presentation/].